Šport má väčší význam ako by sa mohlo zdať. Ovplyvňuje psychiku

Aj vám sa zdá, že ľudia, ktorí pravidelne športujú, či už individuálne alebo skupinovo, plus tí, ktorí chodia cvičiť, sú spokojnejší? Respektíve, pôsobia na vás šťastnejšie, keď ich stretnete? Ono to nie je iba zdanie, je to fakt podložený vedeckými informáciami. Fyzická aktivita totiž ovplyvňuje hormonálnu činnosť nášho mozgu, čo prispieva k tomu, že sme vnútorne šťastnejší.

V skutočnosti, keď do došportujete, vo vašom mozgu sa objavujú takzvané hormóny šťastia, ktoré sa volajú endorfíny, v niektorých prípadoch sa môže objavovať aj dopamín. Skrátka, šport vo vás spôsobí, že sa cítite dobre, že ste šťastnejší, a že sa na svet pozeráte inak ako keby ste nešportovali, nehýbali sa. Takisto má vplyv na vašu psychiku aj pasívny šport. Keď pozeráte zápasy vášho obľúbeného tímu alebo sledujete počínanie si niekoho, kto vám je blízky. Keď sa im podarí vyhrať, ste šťastní, aj keď ste sa o to vy sami nepričinili. Na druhej strane, keď nevyhrajú, ste smutní, sklamaní a súciíte s nimi.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/XN39sEkmKKg” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Ľudia, čo sa nevenujú nijakému druhu športu si toto osvojiť pravdepodobne nevedia, ale skutočne, pohyb, šport a fyzické aktivity celkovo (napríklad aj chodenie po horách) prispieva k tomu, že lepšie zvládate vaše povinnosti, lepšie pracujete s napätím aj s tým, čo je do vás vyžadované v práci alebo v škole. Dokonca, láska a šport majú niečo spoločné, obe totiž na vás emočne vply’vajú. Možno si to ani neuvedomujete, ale aj keď vám šport zoberie fyzickú silu, respektíve energiu, dodáva vám psychickú energiu, pričom, ak máte napríklad robiť nejaké zadanie, písať niečo alebo sedieť v office osem hodín, tak sa vám tento druh energie, o ktorom ste ani nevedeli, že ho môžete mať môže zísť.

Šport, aktívny aj pasívny je výborný aj na to, aby ste unikli z reality. Keď hráte napríklad dve hodiny futbal, počas spomínaných 120 minút riešite iba to, či ste správne kopli do lopty, vystrelili či nahrali. Všetko ostatné stráca na okamih význam. Takisto ako keď pozeráte zápas napríklad vášho národného tímu. Podobné to bude aj v lete 2021, kedy je na programe Euro, kde bude štartovať aj slovenská futbalová reprezentácia, na ktorú je v službách, ktoré poskytujú športové stávky, vypísaný kurz na celkové víťazstvo na úrovni 250. Keď hrá Slovensko, ľudia riešia to, ako zápas dopadne, neriešia nič iné.

Aj toto je jeden z najväčších benefitov športu. Nebudeme si klamať, všetci máme svoje problémy a povinnosti, s ktorými sa musíme pasovať. Takže, menší únik z reality sa môže veľmi zísť. Odporúčame teda, ak ste s tým doposiaľ ešte nezačali, športujte. Aj keby prebehnete čo i len jeden kilometer denne alebo zdvihnete päťkrát činku, respektíve keď sa pôjdete na dve hodinky prejsť. Dokonalo pochopíte ako je vaše telo poprepájané fyzickým a psyhickým spôsobom, možno ostanete prekvapení z toho, čo dokážete. Prečo ste po behu oddýchnutejší ako pred tým? Aj to súvisí s hormónmi. 

A ak šport nie je niečo, čo by ste vnímali ako vhodnú alternatívu, môžete skúsiť hudbu, umenie, divadlo, kino, filmy, seriály alebo literatúru. Na váš mozog, majú, rovnako ako šport, taktiež emotívny vplyv. Keď to veľmi zjednodušíme a dáme do jednej vety: Nájdite si čas na niečo, čo vám robí radosť a nemyslíte pri tom na to, čo vlastne musíte spraviť a čaká vás. 

Rate this post

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.